top of page

0-36 Ay Tüm Gelişim Alanları

0-36 ay erken çocukluk dönemi tüm çocuklar için hızlı gelişimin görüldüğü dönemdir. Down tanısı olan çocuklar için eğitime başlanılması gerekir. Muhtemel otizm şüphesi olan çocukların gelişimlerinin yoğun eğitimle desteklenmesi gereken dönemdir. Gelişim süreçleri farklılık gösteren öğrenme güçlüğü olan çocuklar, ilerleyen yaşlara göre yeni kazanımları daha çabuk gösterirler.

0-18 Ay Alıcı Dil Becerileri

Kendisine yöneltilen seslere vücut hareketleriyle tepki vermesiyle başlayan süreç olumsuzluk belirten -me,-ma eklerini, sözel ya da sözel olmayan tepkilerle anladığını göstermesine kadar devam eder.

alıcı1.PNG

0-18 Ay Bilişsel Beceriler

Gözleri ile takip ettiği nesne yok olduğunda nesnenin kaybolduğu yöne 2-3 sn. bakmasıyla başlayan süreç yetişkinin sözcüklerini taklit etmesine kadar devam eder.

bilişsel1_edited.jpg

0-18 Ay Duygusal Gelişim

 Ebeveyni olmayanın sesini duyduğunda hareketlenmezken, annesinin sesini duyduğunda hareketlenerek tepki verr. Ebeveyni istediğinde kendi isteğine aykırı olsa da ebeveynin isteğini yerine getirir. Sosyal alanlarda ebeveyni tarafından konulan basit kurallara uyar.

duygusal1.PNG

0-18 Ay İfade Edici Dil Beceileri

Ağlamayı iletişim amacıyla kullanasıyla başlar ve reddetmek veya karşı çıkmak için “Hayır” demesine kadar devam eder.

ifade1_edited.jpg

0-18 Ay İnce Motor Becerileri

El ve parmaklarıyla oynamasıyla başlayan gelişim elindeki nesneyi kontrollü biçimde bırakmasına kadar devam eder.

ince1_edited.jpg

0-18 Ay Kaba Motor Becerileri

Sırtüstü yatarken kol ve bacaklarını simetrik, ritmik ve ardışık olarak hareket ettirmesiyle başlayan gelişim ortalama 1-1,5 m uzağındaki yetişkinin attığı büyük bir nesneyi kolları ile tutabilmesine kadar sürer.

kaba1.PNG

19-36 Ay Alıcı Dil Becerileri

Sık kullanılan eylem sözcüklerini anladığını davranışları ile göstermesiyle başlayan süreç birbirinden bağımsız art arda verilen iki yönergeyi yerine getirmesine kadar devam eder.

alıcı2.PNG

19-36 Ay Bilişsel Beceriler

İstediği nesneyi bulamadığında nesneyi birden fazla yerde aramasıyla başlayan süreç yetişkinin sözel ya da sözel olmayan davranışlarını oyunda taklit etmesine kadar devam eder.

bilişsel2.PNG

19-36 Ay Dygusal Gelişim

Yetişkinle soru sorarak etkileşimi sürdürür. Akranlarının bir görevi yerine getirmesi için gereksinim duydukları materyalleri vererek iş birliği sağlar.

duygusal2_edited.jpg

19-36 Ay İfade Edici Dil Becerileri

Akranlarıyla etkileşimde jest, mimik ya da sözcük kullanmasıyla gelişen iletişim dinlediği bir öyküyü kendi cümleleriyle anlatmasına kadar devam eder.

ifade2_edited.jpg

19-36 Ay İnce Motor Becerileri

Kalem, kaşık gibi saplı nesnelerin orta kısmından tutarak kullanmasıyla süren gelişim küp gibi benzer şekil ve büyüklükteki 7-9 nesneyi üst üste koyabilmesine kadar devam eder.

ince2.PNG

19-36 Ay Kaba Motor Becerileri

Koordinesiz koşmayla süren gelişim havadan üzerine gelen büyük topu gövde ve kolları ile birlikte tutabilmesine kadar sürer.

kaba2.PNG
bottom of page